Bývalé kasárne v Levoči zrekonštruovali, oddnes slúžia budúcim pedagógom

28.06.2007 Levoča

Levoča 28. júna (TASR) - Takmer 150 miliónov korún stála rekonštrukcia bývalých kasární v Levoči na Strednú pedagogickú školu (SPgŠ), ktorú dnes slávnostne odovzdali do používania. Študenti sa začnú učiť v nových ...
Uvoľnené kasárne získalo mesto od ministerstva obrany a objekt ponúklo Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK). Cieľom bolo vyriešiť pretrvávajúci problém školy, ktorá doposiaľ sídlila v prenajatých priestoroch. Na doterajšiu budovu SPgŠ si svojho času uplatnila reštitučný nárok cirkev.
Riaditeľ SPgŠ Jozef Cirbus pre TASR spresnil, že rekonštrukčné práce trvali len niečo vyše roka. Škola je podľa neho \"výnimočná architektúrou, využitím vnútorných priestorov, má množstvo odborných učební, malú i veľkú telocvičňu, multifunkčnú učebňu, teda všetko, o čom sme iba snívali\". Spresnil, že SPgŠ navštevuje v súčasnosti 450 žiakov. V školskom roku 2008/2009 otvoria nový študijný odbor - sociálny pracovník a predpokladajú aj nárast tried o dve.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka budúci pedagógovia dostali modernú školu, ktorá je jedinečná nielen v rámci kraja, ale celého Slovenska. Pripomenul, že od roku 2002, kedy samosprávny kraj prevzal pôsobnosti v oblasti školstva, ide už o druhú novú budovu školy. Prvou bola Obchodná akadémia v Starej Ľubovni, ktorú odovzdali do používania v uplynulom školskom roku.
Prešovský samosprávny kraj dáva viac ako polovicu svojho rozpočtu - 1,6 mld korún - na zabezpečenie aktivít v oblasti vzdelávania. Je zriaďovateľom 100 stredných škôl a školských zariadení, na ktorých študuje na viac ako 40-tisíc študentov. Zamestnáva 7000 pedagogických a nepedagogických pracovníkov.
 

Vyberte región